wtorek, 17 marca 2009

Jabuszko wiosenne pod kołderką z żurawnina

Składniki na 4 foremki:

  • 2 jabłka
  • mało
  • mąka
  • cukier
  • 4 łyżeczki rumu lub amaretto
  • sok z cytryny i starta skorka z cytryny
  • suszona żurawina
  • cynamon

Jabłka obrać i i pokroić w kostkę, poukładać w 4 małych foremkach żaroodpornych, polać sokiem z cytryny łyżeczką (jedna łyżeczka na jedna foremkę) rumu/ammaretto, posypać skórką z cytryny, cynamonem i cukrem.



Z masła, mąki i cukru - zrobić kruszonkę. Nie mogę podać dokładnych proporcji bo robie to zawsze na oko. Zaczynam od kawałka maskła dodaje cukier i mąki tyle by kruszonka byla sypka. Na końcu dodać pokrojoną suszną żurawine i wymieszać. Nałożyć na foremki i włożyć do foremki.



Piec około 45 min w temperaturze 160 stopni. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nie będzie nadal zarumieniony, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec na złoty kolor.




Brak komentarzy: